Plan

    İmar planlarının gerekli analizler yardımıyla tasarlanması, çizimi ve hazırlanan planların güncelleştirilme (revizyon) işlemlerinin yapılabilmesine ilişkin özel işlemlerin gerçekleştirilebilmesi ve saklanabilmesine yönelik hazırlanmış BelsisCAD modüldür.


Temel özellikleri
  • 2014 İmar Planı Yönetmeliği Değişikliklerine tam uyumlu yapıdadır. Eski planlarınızı pratik bir şekilde yeni yönetmeliğe uygun hale getirebilirsiniz.
  • İmar Planlarının oluşturulmasında gelişmiş çizim özellikleri içermesi sayesinde birçok plan çizim ve tadilatını pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Otomatik olarak yol, kaldırım, ada kenarı, refüj, yaya yolu oluşturma düzenleme işlemlerini yapabilirsiniz.
  • Yönetmeliklere uygun tarama ve hat türü kütüphanelerini kullanabilirsiniz.
  • Plan üzerinde kullanılacak her türlü semboloji (yapı düzeni, taks, kaks, yol genişlik vb..)hazır olarak elinizin altında proje alanınızda alan dağılımı hesapları ve nüfus hesaplarını pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
  • İmar planı analizleri için gerekli eğim-yön-bakı analizlerini hızlı ve otomatik bir şekilde yapabilir, plan alanınızda altlık olarak kullanabilirsiniz.

    

        E-Plan Sistemi ve Plan Modülü

          Tüm Türkiye’de üretilen imar planlarının ortak bir veri yapısında paylaşılmasına yönelik T.C. Çevre ve Şehirlilik Bakanlığı, CBS Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucu 18 Eylül 2020 tarihinde resmi gazetede yayınlanan “Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Yürütme Kurulunun 20/08/2020 Tarihli ve 3 Sayılı Kararı” ile Ulusal ölçekte PlanGML şemaları yürürlüğe girdi.

    BelsisCAD resmi olarak yayınlanan E-Plan PlanGML formatındaki veri temalarını gelişmiş coğrafi bilgi sistemi alt yapısı ile kayıpsız olarak okuyup yazabilen ilk ticari CAD yazılımı oldu.



E-Plan Sistemi Nedir?

Mekânsal Plan verilerinin girilmesi, düzenlenmesi, sorgulanması, analiz edilmesi ve sunulması ile ilgili işlevlerin yerine getirilerek yönetildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilmiş Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı otomasyon sistemidir.

Proje kapsamında geliştirilen uygulama içindeki araçlar kullanılarak; "Plan Teklif Dosyası Oluşturulması", "Teklif Planların İlgili Kuruma Gönderilmesi", "Plan İşlem Numarası Alınması", "Plan Onay İşlemleri", "Plan Askı İşlemleri", "Planın Kesinleştirilmesi ve İptali", "Görüş İşlemleri", "Plan Atamaları", "Raporlama İşlemleri", "Detaylı Arama" ve Kullanıcı İşlemleri"  gerçekleştirilir.


E-Plan Sistemine Nasıl Erişebilirsiniz?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayına alınan https://e-plan.gov.tr adresi üzerinden E-Plan otomasyon sistemine ve işlemlerle ilgili menülere erişebilirsiniz.

Planlarınızı E-Plan sistemine Nasıl Aktarabilirsiniz?

Kurumunuzca üretilen UİP (Uygulama İmar Planları), NİP (Nazım İmar Planları) ve ÇDP (Çevre Düzeni Planları)’nı E-Plan otomasyon sistemine aktarabilmeniz için, E-Plan otomasyon sisteminin veri formatı olan PlanGML şablonuna uygun şekilde düzenleyerek PlanGML formatına çevirmeniz gerekmektedir.


PlanGML Formatı Nedir?

GML formatı coğrafi verilerin sistemler arası aktarımı için geliştirilmiş XML tabanlı açık bir veri formatıdır. PlanGML ise ülkemizde imar planlarının gösterim özelliklerine göre tasarlanmış özel bir GML veri formatıdır. BelsisCAD açık bir format olan PlanGML formatını okuyup yazabilen ilk ticari yazılım olmuştur.


İmar Planlarınızı PlanGML Formatına Nasıl Dönüştürebilirsiniz?

Belsis olarak Coğrafi Bilgi Sistemi temeline dayanarak geliştirdiğimiz BelsisCAD yazılımı ve Plan Modülü; farklı CAD programları ile ürettiğiniz farklı formatta (ncz) imar planı verilerini kayıpsız okuyarak PlanGML yapısına uygunluğunu denetler, şablon veri tabanı yapısını sizin için oluşturur ve otomatik olarak akıllandırır. Veri üzerinde yapmanız gereken düzeltmeleri nesne bazında tek tek gösterir ve bu düzenlemelerin her aşamasında kontrol yapmanıza imkan tanır. Düzenlenen plan verilerinizi kayıpsız bir şekilde PlanGML formatına çevirerek E-Plan otomasyon sistemine aktarmaya hazır hale getirir.


PlanGML Dönüşümü Konusunda Nasıl Destekler Alabilirsiniz?

Belsis uzun süreli tecrübesi, kullanıcı dostu kullanımı ve üst düzey kullanıcı destekleri ile kullanıcılarına ait imar planı tekliflerinin PlanGML formatına dönüşümü konusunda destek olmasının yanı sıra, mevcutta yürürlükte olan farklı formatlardaki imar planı verilerinin de topluca PlanGML formatına dönüştürülmesi için gerekli danışmanlık ve proje hizmetlerini de sunmaktadır.


BelsisCAD Plan Modülü E-Plan Yetenekleri Nelerdir?

BelsisCAD Plan Modülü; kullanıcılarına ait imar planlarının E-Plan Otomasyon Sistemine aktarılabilmesi için gerekli veri düzenleme, denetim, otomatik düzeltme ve PlanGML veri formatına kayıpsız dönüşümü işlemlerini tamamını yapmaktadır. BelsisCAD; 2014 yılı öncesi veya sonrası üretilen imar planı türlerini tamamı için bu özellikleri sunabilmesi sayesinde yürürlükte olan eski planlarınıza ait CAD verilerinizi; yeni plan tekliflerinize ait CAD verilerinizi farklı formatta (ncz) olsa dahi kayıpsız okuyarak PLanGML dönüşümlerini sizin için yapar.


Plan Modülü PlanGML Temel özellikleri
  • PlanGML şablonları (UIP, NIP, CDP, M.UIP, M.NIP, M.CDP25, M.CDP100),uygulama içerisinde yer almaktadır. Şablonlara ait katman yapısını projelerinize ekleyebilirsiniz.
  • PlanGML formatındaki veriler açılarak üzerinde düzenleme gerçekleştirebilir planlarınızı güncelleyebilir ve tekrar PlanGML formatında kaydedebilirsiniz.
  • PlanGML formatı gereği veri tabanı ile çalışılmalıdır, veri tabanı işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.
  • CAD yazılımları ile üretilmiş imar planlarınızda yer alan katmanlara PlanGML şablonlarında yer alan kolonlar otomatik olarak oluşturulabilmektedir. Bu sayede imar planınızda yer alan katmanlar ile işlemlerinize devam edebilirsiniz.
  • CAD yazılımları ile üretilmiş imar planlarınızda yer alan ve yaygın kullanıma sahip olan katman isimleri PlanGML katmanları ile eşleştirilmiştir. Ön tanımlı eşleştirme işlemi ile otomatik olarak CAD-PlanGML katman eşleştirmelerini gerçekleştirebilir, kendi eşleşmelerinizi oluşturabilir ve daha sonra kullanabilirsiniz.
  • İmar planı verilerinizi hızlıca analiz edebilir, PlanGML temalarına uygunluk kontrolleri gerçekleştirebilir, uygulama yönlendirmeleri ile veri düzenlemelerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Öznitelik eşleşme kontrolü, geometri topoloji kontrolü, geometri uygunluk kontrolü ve PlanGML şablonuna göre belirlenmesi gereken öznitelik alanlarının kontrollerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Otomatik akıllandırma işlemleri ile Yapılaşma, Yerleşim ve Yol sembolojilerini PlanGML şemalarına aktarabilirsiniz. (2014 MPYY’ ne uygun akıllı semboloji içeren imar planları)
  • PlanGML temalarına göre özelleştirilmiş bilgi giriş ekranları ile imar planlarınızdaki her bir veri için bilgileri güncelleyebilirsiniz.
  • Otomatik yol orta veri sembolojisi oluşturabilir ve yol genişliklerini CAD verisi üzerinden otomatik olarak okunmasını sağlayabilirsiniz.(2014 MPYY’ ne uygun akıllı semboloji içeren imar planları)
  • PlanGML kaydetme işlemi iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Tüm plan PlanGML formatında kaydedebilir ya da imar planınızda yer alan her bir katman için ayrı PlanGML verisi oluşturabilirsiniz.

Sosyal medya üzerinden bizi takip ederek, yenilikleri ve en güncel bilgileri edinebilirsiniz.